HEX! på Kulturnatten

Hekse og magi i 1600-tallets Ribe.

Vi har lagt en rute, så tag på tur i byens gamle centrum og GENfind 10 bidder af byens magiske historie.

 

SÅDAN GØR I

Download de fem sider med rute, billeder og poster til en telefon.
Print svararket ud og tag det med på Kulturnatten sammen med en kuglepen og en god lygte.

Find posterne en ad gangen og svar på spørgsmålet, der hører til hver post. Skriv svaret på svararket. Er I ikke så kendt i Ribe, kan telefonens GPS være en hjælp til at finde rundt.

Tag et billede af jeres svar, og send dem til Louise fra HEX! på  lol21@sydvestjyskemuseer.dk INDEN KL. 12 MIDNAT søndag den 17. oktober
Så er I med i lodtrækningen om fire fribilletter til museet – og en beskyttende amulet til jer hver, som I selv blander i butikken.

HENT SVARARKET HER

HENT RUTE OG POSTER HER

TROR DU PÅ MAGI?

I 1600-tallets Ribe var der ikke nogen tvivl – her troede alle på magi, og man troede, at den kunne påvirke menneskelivet på godt og ondt.

Den farlige, ’sorte’ magi var frygtet, og blev tilskrevet Djævelen og hans håndlangere: heksene. Og dem mente man der var særligt mange af i Ribe, der siden er blevet kendt som ”Heksenes By”.
Heksenes sorte magi blev også kaldt trolddom, og den kunne forårsage sygdom, død og ulykke, så det gjaldt om at beskytte sig mod den. Den ’hvide’ magi – eller de hemmelige kunster – kunne bruges til det formål.

Der var mange måder at beskytte sig mod hekse og trolddom på; man kunne gå med amuletter, selv sige magiske remser, grave ting ned i huse og mange andre ting.
Noget af det letteste var dog at sætte magiske beskyttelsesmærker på huse og genstande.

Mærkerne har oftest noget at gøre med kirken, og er tit en form for kors; man troede jo, at den sorte magi kom fra Djævelen selv – og han var om noget bange for korsets tegn.

I Ribe er vi så heldige, at vi ved en masse om byens hekseprocesser, og hvilken sort magi, man frygtede heksene lavede.
Vi kan også stadig se meget af den beskyttende magi, ripenserne lavede i særligt 1600-tallet, for at beskytte sig mod trolddom.

Vi har lagt ruten – nu håber vi I vil følge den på Kulturnatten.