HEKSEJAGT

14. NOVEMBER – 15. JANUAR

Satellitudstilling fra Kunsthal Charlottenborg på HEX! Museum of Witch Hunt

 

Udstillingen er kurateret af Alison Karasyk og Jeppe Ugelvig.

HEKSEJAGT sætter fokus på heksen og den nordiske heksejagt i det 16.-18. århundrede. Med samtidskunsten som linse undersøger udstillingen denne underbelyste historie om vold og forfølgelse, og opfordrer samtidig publikum til at gøre sig tanker om erindringens og glemslens politik – og om social forfølgelse i vor egen tid.

Udstillingen forbinder arkiver, historieskrivning, samtidskunst, poesi og prosa og giver plads til, at disse forskellige elementer kan gå i dialog med hinanden.
Den viser herigennem at samtidskunst kan gøre en tilsyneladende fjern historie både tilgængelig og ofte foruroligende relevant her i vores udfordrende socio-politiske klima i 2020.

Still fra Pia Arkes videoværk Arctic Hysteria fra 1996.

I udstillingen vises bl.a. to videoproduktioner. Den ene af den amerikanske kunstner Virginia Lee Montomery, hvis værk ”Water Witching” beskrives som en metafysisk kortfilm, som arbejder med besværgelser som redskab til at håndtere økologiske, politiske og spirituelle spørgsmål.
Den anden er nu afdøde Pia Arkes værk ”Arctic Hysteria”. Pia Arke, som selv var grønlandsk inuit, arbejder i værket med kolonitiden og idéen om de indfødte inuit kvinder som disponerede for en særlig form for hysteri. Parallellerne til mange 1500 og 1600tals dæmonologiers fremhævelse af kvinders særlige disponering for at lade sig narre af djævelen er umiskendelige.

Udstillingen på Kunsthal Charlottenborg følges af et omfattende katalog, der indgår som et element i et flerårigt forskningssprojekt om hekseprocesserne i Danmark, Norge og Sverige mellem det 16. og det 18. århundrede.
Kataloget har bidrag fra blandt andre Sydvestjyske Museers medarbejdere og kan købes i vores butik.