Undervisning

Vi deler gerne ud af vores viden til skoler i alle dele af landet

Nedenstående er et forløb udviklet til 7.-10. klasse

Er det ikke dit klassetrin?
Måske du kan bruge et af vores tilbud til grupper.  Hvis ikke så skriv til os på booking@sydvestjyskemuseer.dk, så finder vi en helt tredje løsning.

Er din klasse fra en af Esbjerg Kommunes folkeskoler?
Så kan du booke nedenstående forløb gratis på ude.nu

Maren Spliids: heks, offer eller heltinde?

Et undervisningsforløb om de danske hekseprocesser.

Hekseforfølgelserne i 15- og 1600-tallet er en mørk periode i Danmarks (og Europas) historie. I Europa blev cirka 50.000 kvinder og mænd henrettet for trolddom, og i Danmark var det cirka 1000 mennesker. Men hvorfor opstod hekseprocesserne? Og hvordan foregik de?
Ved at undersøge den meste berømte hekseproces i Danmark – sagen mod Maren Spliids fra Ribe – får eleverne indblik i netop dette.

På museet skal eleverne arbejde med årsagerne til hekseprocesserne og alle de forskellige mennesker, som var involveret i processerne – høj som lav. Det gælder blandt andet Kong Chr. IV, der er berømt for sine mange bygninger og krige, men som også var den konge, der fik størst betydning for hekseprocesserne i Danmark. Han involverede sig personligt i flere af sagerne, blandt andet sagen om Maren Spliids.

Eleverne skal bl.a. arbejde med historiske kilder og genstande, lytteposter, billeder og film, samt datidens forestillinger om hekse. Eleverne skal også opføre et læseteater om Maren Spliids’ retssag, og arbejde med den efterfølgende historiebrug, der knytter sig til historien om Maren Spliids. Var hun i virkeligheden heks, offer eller heltinde?

Undervisningsforløbet foregår både på museet og rundt i Ribes gader, hvor vi besøger nogle af de historiske steder, der fik betydning under hekseprocessen mod Maren Spliids.

Aktiviteten kræver forberedelse hjemmefra (se nedenfor).

Fakta

Klassetrin: 7.-10. kl.

Varighed: ca. 3,5 timer.

Pris: 2500 kr. inkl. dragter.

Periode: Kan afvikles fra påske til efterårsferien.

Program

Jeres formidler byder velkommen ved indgangen til HEX! Museum of Witch Hunt på Sortebrødregade 1, i Ribes midtby.

Eleverne introduceres til tiden gennem forskellige aktiviteter i Kælderstuen fra 1583. Derefter går vi op på museet og arbejder med udvalgte dele af udstillingen i grupper og ser en lille animation om hekseforfølgelse. Dernæst skal vi ud i Ribes gader og opfører læseteatret. Eleverne få alle en sort kappe på, som skal bæres ude i byen. Husk at have tøj på efter vejret. Tilbage på museet laver vi en fælles afrunding og ser museets film om Maren Spliids.

Undervejs i forløbet holder vi en lille pause, hvor der er mulighed for at spise madpakke og kigge i museumsbutikken.

 

Forberedelse

Efterbehandling

– efterbehandlingsmaterialer lægges her på siden så snart, de er klar.

Book et forløb

Skriv til os på booking@sydvestjyskemuseer.dk og fortæl os
Dit navn
Din mailadresse
Dit telefonnummer
Evt. EAN-nr
Dato for jeres besøg
Antal deltagere
– og at du gerne vil booke et Maren Spliids-forløb

Så vender vi tilbage så hurtigt som muligt, så vi kan lave den endelige aftale.